Oamenii de știință au creat „fibre invizibile” care pot face prăjiturile și pizza mai sănătoase pentru tine

de: Ozana Mazilu
30 11. 2022

Cei mai mulți dintre noi ar putea folosi puțin mai multe fibre în dietele noastre, iar adăugarea acestora fără a compromite gustul unui aliment ar putea fi în curând mult mai ușoară.

Oamenii de știință de la Universitatea RMIT din Australia au dezvoltat un produs de amidon modificat care poate fi adăugat în alimente fără a-i afecta gustul, culoarea sau textura. Se numește FiberX și a fost produs din amidon nativ, inclusiv grâu, porumb și manioc. La fel ca fibrele reale, rezistă la digestia în intestinul uman, permițând microorganismelor din colonul nostru să-l fermenteze și să îmbunătățească procesul digestiv.

Echipa din spatele FiberX spune că poate fi adăugat la alimente cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi prăjiturile și pizza, pentru a le face mai sănătoase, precum și la alimentele care au un conținut scăzut de calorii sau au un indice glicemic scăzut. Se poate face și fără gluten.

„Acum putem adăuga fibre suplimentare la alimente precum pâinea albă și alte alimente de bază, fără a schimba gustul sau textura, care a fost una dintre principalele probleme cu multe suplimente de fibre disponibile comercial până în prezent”, spune tehnologul alimentar Asgar Farahnaky, profesor asociat la Universitatea RMIT.

„Produsul nostru nici măcar nu se observă, odată adăugat. Este exact ca un părinte care ascunde legumele în masa unui copil, pentru a o face mai hrănitoare”.

Cum au adăugat cercetătorii fibre în anumite alimente

Pe baza testelor de gust, cercetătorii spun că au reușit să adauge echivalentul a până la 20% de fibre suplimentare la alimentele cu FiberX, înainte de a se observa orice diferență de gust și textură. Pentru a produce FiberX, oamenii de știință au modificat structura originală a amidonului la nivel molecular, înainte de a-l testa cu enzime digestive, pentru a vedea cum se va menține în sistemul digestiv al organismului.

„Odată ce amidonul rezistent trece prin acest proces, trebuie să aibă niveluri ridicate de rezistență pentru a fi considerat o conversie reușită la fibre alimentare”, spune cercetătorul Mahsa Majzoobi, de la Universitatea RMIT.

Aproximativ 80% din amidonul original poate fi transformat în fibre alimentare folosind această metodă, în acest moment. Echipa se uită acum la modalități mai ecologice și fără substanțe chimice de a aplica această conversie, înainte ca FiberX să fie extins și produs în masă.